Etapele Proiectului
Etapa I cuprinde activităţile cu caracter general, studii şi cercetări teoretice pentru definirea soluţiei tehnice de realizare a recuperării gazelor naturale din spaţiul inelar al sondelor petroliere. Acestea vor trata în principal următoarele aspecte:
- analiza datelor şi documentare privind recuperarea gazelor naturale din spaţiul inelar;
- calculul preliminar al performanţelor instalaţiei de recuperare a gazelor naturale;
- cercetări privind materiale şi soluţii de acoperire antifricţiune pentru componentele în mişcare, cu frecare ale compresorului cu palete glisante;
- cercetări pentru optimizarea ciclului termogaodinamic al procesului de comprimare prin modelare în mediu CFD;
- cercetări pentru optimizarea procesului de răcire naturală a compresorului.
Rezultatele cercetărilor etapei I vor fi utilizate pentru pregătirea şi realizarea elaborării documentaţiei de execuţie pentru modelul funcţional al instalaţiei de recuperare gaze naturale.
Etapa II cuprinde activităţile de elaborare a documentaţiilor pentru realizarea părţilor componente, a compresorului cu palete glisante şi a modelului funcţional de instalaţie de recuperare a gazelor naturale. De asemenea tot în etapa II vor începe şi realizările de componente şi achiziţiile de echipamente necesare pentru modelul funcţional. Activităţile etapei II vor trata în principal următoarele aspecte:
- elaborarea documentaţiei pentru cerinţe şi condiţii tehnice de acoperiri antifricţiune componente compresor cu palete glisante;
- elaborarea documentaţiei de execuţie compresor cu palete glisante şi program de experimentări;
- elaborarea documentaţiei de execuţie ansamblu instalaţie recuperare gaze naturale.
Documentaţia pentru ansamblul instalaţiei de recuperare gaze naturale poate fi elaborată în cea mai mare parte în varianta finală (automatizare, instrumentarea, ansamblul mecanic). Subansamblul supus cercetărilor experimentale va fi în principal compresorul cu palete glisante ridicat la turaţie de 5000 ...6000 rpm.
Tot în etapa II sunt cuprinse activităţile de realizare a părţilor componente ale instalaţiei de recuperare gaze naturale şi anume:
- realizare de componente pentru compresorul cu palete glisante;
- realizare acoperiri antifricţiune pe componente în mişcare cu frecare;
- procurare de echipamente pentru instalaţie.
Etapa III cuprinde activităţile de realizare a montajului general ansamblu instalaţie de recuperare gaze naturale, pregătirea experimentărilor şi efectuarea experimentărilor preliminare. Iniţial ansamblul instalaţiei de experimentare va fi configurat ca o instalaţie de experimentare amplasată într-un spaţiu amenajat în acest scop în care se vor asigura utilităţile necesare efectuării experimentărilor. Pe acest ansamblu de instalaţie model funcţional se vor efectua experimentările preliminare pentru verificarea rezultatelor cercetărilor teoretice efectuate în etapa I şi a soluţiei tehnice aleasă pentru instalaţia de recuperare gaze naturale. Pentru a obţine un volum mai mare de informaţii în cadrul cercetărilor preliminare efectuate se vor executa două sau trei seturi de componente ale compresorului cu variante constructive şi acoperiri diferite. Durata experimentărilor se va întinde pe cel puţin 6 luni din totalul etapei. Pe parcursul experimentărilor se vor face verificări privind comportarea compresorului şi a componentelor acestuia. Dacă se va considera necesar se vor efectua modificări şi se vor relua experimentările.
În etapa III se vor efectua în principal următoarele:
- realizarea ansamblului compresor cu palete glisante;
- realizarea ansamblului instalaţiei de recuperare gaze naturale:
- parte mecnică;
- sistemul de automatizare;
- acţionarea electrică;instrumentarea.
- experimentarea preliminară ansamblu instalaţie recuperare gaze naturale;
- analiza preliminară a rezultatelor experimentale şi a performanţelor;
- analiza preliminară a rezultatelor experimentale componente şi acoperiri antifricţiune;
- analiza rezultatelor experimentale privind ciclul termogazodinamic al procesului de comprimare şi de răcire compresor.
În cadrul acestei etape, după analiza rezultatelor experimentale, se va efectua diseminarea rezultatelor obţinute în cadrul seminariilor şi a conferinţelor ştiinţifice. Se vor purta discuţii şi se vor schimba păreri asupra rezultatelor cu specialişti. Se vor trge concluziile şi se vor efectua modificările ce se impun pentru corectarea componentelor compresorului în scopul îmbunătăţirii rezultatelor, după care se vor relua experimentările pe modulul funcţional în varianta modificată. În paralel cu experimentările, se vor realiza amenajări pe locaţia pe care se va testa instalaţia de recuperare a gazelor la beneficiar.
Etapa IV cuprinde activităţile de finalizare a proiectului. Pe baza rezultatelor obţinute în experimentările preliminare, după efectuarea corecţiilor, se va transforma instalaţia din configuraţia de model funcţional în configuraţia de prototip pentru experimentare pe locaţia unei sonde petroliere. Transformarea modelului funcţional în prototip implică realizarea modificărilor ce se impun numai la compresorul cu palete glisante care a fost supus cercetărilor. În rest instalaţia nu suferă modificări importante. Se are în vedere realizarea a două prototipuri care vor fi încercate în paralel.
Activităţile realizate în etapa IV sunt următoarele:
- montarea instalaţiei de recuperare gaze natuarle pe locaţia sondei petroliere;
- experimentarea instalaţiei în condiţii de exploatare reală;
- realizarea unei probe de anduranţă cu verificarea rezultatelor obţinute după încheierea probei;
- analiza finală a rezultatelor obţinute la proba de anduranţă. Performanţe, comportare componente antifricţiune, ciclul termogazodinamic, răcirea.
După încheierea probelor experimentale pe locaţie în exploatare, pe baza concluziilor trase, se va elabora varianta finală a documentaţiei de realizare a instalaţiei de recuperare a gazelor naturale.
Proiectul se va încheia cu o fază de diseminare a rezultatelor finale ale cercetărilor realizate prin:
- participare şi prezentarea rezultatelor la conferinţe şi seminarii ştiinţifice;
- elaborarea şi editarea de materiale pentru promovarea rezultatelor în mediul economic;
- elaborare de pagină WEB.
Responsabilităţile partenerilor în realizarea activităţilor au fost împărţite în funcţie de rolul jucat în cadrul proiectului şi domeniile specifice de activitate.
Conducătorul de proiect – INCDT COMOTI va asigura coordonarea lucrărilor şi va realiza activităţile de bază ale proiectului. Având în vedere experienţa în derularea şi funcţionarea unor lucrări de cercetare-dezvoltare complexe, INCDT COMOTI a preluat activităţile de ansamblu ale proiectului cum sunt:
- determinarea şi stabilirea performanţelor ansamblului instalaţiei;
- elaborarea documentaţiei de execuţie componente şi ansamblu instalaţie;
- realizarea subansamblelor componente şi a ansamblului instalaţiei;
- pregătirea experimentărilor pe modelul funcţional şi pe prototip;
- efectuarea experimentărilor pe modulul funcţional şi pe prototip;
- integrarea datelor şi informaţiilor provenite de la ceilalţi participanţi la parteneriat;
- diseminarea împreună cu partenerii a rezultatelor cercetărilor efectuate în cadrul proiectului.
Partenerul 1 beneficiarul PETROM S.A – Grup OMV care este interesat în rezultatele cercetărilor şi care cofinanţează proiectul fără a primi bani de la bugetul de stat are responsabilitatea de a furniza datele tehnice privind cerinţele şi condiţiile de recuperare a gazelor naturale din spaţiul inelar al sondelor şi de a asigura şi amenaja locaţia pe care se va experimenta prototipul instalaţiei.
Partenerul 2 – Universitatea Politehnică Bucureşti – Centrul de Cercetare şi Expertizare Materiale Speciale – CEMS – va asigura realizarea activităţilor de cercetare pentru materialele şi acoperirile speciale antifricţiune utilizate în compresorul cu palete glisante în scopul reducerii la maxim posibil a ungerii compresorului prin metoda de ungere cu picături sau chiar eliminarea ungerii dacă este posibil. De asemenea se va urmări posibilitatea utilizării unor materiale antifricţiune cu temperaturi cât mai ridicate pentru a obţine pentru compresor un raport de comprimare cât mai ridicat. Activităţile de cercetare privind materialele şi acoperirile utilizate se vor desfăşura pe tot parcursul proiectului. Centrul de Cercetare Termice – CCT- va trata partea teoretică privind ciclul termogazodinamic al procesului de comprimare şi modul de îmbunătăţire a randamentului. De asemenea va studia şi dezvolta procesul de transfer de căldură pentru răcirea carcasei compresorului urmărindu-se obţinerea unei răciri eficiente prin utilizarea unei geometrii cu aripioare de răcire asemănătoare cu cele de la motoarele de motociclete şi scutere. Activităţile de cercetare privind ciclul de comprimare şi procesul de răcire se vor desfăşura pe tot parcursul proiectului.
|